HET KINDERVERHAAL VAN

Génesis

Mijn naam is Génesis, ik ben 4 jaar oud en ik woon in Sacoj Chiquito in Mixco Guatemala. Mijn familie bestaat uit mijn moeder, mijn vader en oudere broer. We wonen in een klein huis, maar ik vind het leuk omdat het daar nooit koud is en we altijd samen zijn. Het huis heeft twee kamers; een waar we slapen en de andere waar mijn moeder kookt en waar we eten.

"Mijn ouders zeggen altijd dat ik de leraren moet bedanken als ik op school ben omdat ze me helpen om te studeren. Ik doe dat altijd omdat ik graag wil blijven studeren en omdat ik zie dat mijn vader blij is als ik op school ben."

Mijn moeder vertrekt altijd vroeg omdat ze moet werken, mijn vader is soms thuis en soms heeft hij een baan. Ik denk dat hij dat niet leuk vindt, omdat ik hem verdrietig heb gezien. Hij zegt me altijd vroeg op te staan en hard te studeren, want op die manier zal ik een goede baan hebben als ik groot ben. Ik denk dat hij misschien niet naar school is gegaan vroeger en daarom niet altijd een baan heeft. Soms denk ik dat ik hem kan helpen met zijn werk omdat hij me verteld heeft dat hij huizen schildert. Ik schilder ook graag!

Elke dag brengt mijn vader me naar de school. Op school vind ik echt heel leuk omdat we elke dag zingen en spelletjes spelen. Maar wat is niet leuk vind is om zo vroeg op te moeten staan en naar school te lopen. Ik denk dat mijn vader graag wandelt, omdat we dat elke dag doen.

Mijn favoriete onderdeel op school is Engels. We leren Engels met muziek en mijn leraar speelt altijd verschillende nummers, dat vind ik leuk. Ik speel ook graag met mijn vrienden en op de computer spelen, want daar staan veel spelletjes op. Mijn ouders zeggen altijd dat ik de leraren moet bedanken als ik op school ben omdat ze me helpen om te studeren. Ik doe dat altijd omdat ik graag wil blijven studeren en omdat ik zie dat mijn vader blij is als ik op school ben.

MEER KINDERVERHALEN LEZEN?

Iedere maand vragen we de kinderen in Guatemala om hun verhaal. Zonder structuur, zonder vooropgezette vragenlijst. Ze vertellen over hun familie, de levensomstandigheden, geschiedenis en toekomstbeeld. Soms zijn de verhalen grappig en lief, soms zijn de verhalen triest en niet te vergelijken met de ervaringen van onze eigen kinderen. Lees hier meer levensverhalen van de kinderen in Guatemala.